Hvordan får vi drengene til at læse?

Billede

PISA undersøgelserne har vist det igen og igen. Drenge er dårligere til at læse end pigerne. Hvis de blot læser 30 min. hver dag i fritiden kan dette ændres. Men hvordan får man drenge der ikke gider læse, til at læse? Det har centret spurgt Lisbeth Vestergaard om. Hun er børnebibliotekskonsulent i Styrelsen for Bibliotek og Medier samt tovholder for Drengelitteraturprisen som netop er blevet overrakt.

Hvorfor læser drenge ikke?

For drenge er bøger lig med det stille, støvede og nørdede, og læseren er en Kloge Åge eller bebrillet bogorm. Såvel bog som læser har altså sit image imod sig og det kan være derfor drenge vælger læseaktiviteten fra.

Hvad kan vi gøre for at få drengene til at læse?

Vi skal brede paletten ud. Bogen kan noget særligt, nemlig fordybelse og læsetræning, men den er ikke det fineste og bedste der er. Vi skal tænke bredt og i mange forskellige medier såsom ipad, podcast, computer, blade og tegneserier. Drenge tænder ofte meget mere på disse medier end på bogen.

Det er i det hele taget lysten, der skal drive værket.

Derfor skal vi også præsentere dem for tekster, som handler om de ting, de interesserer sig for. Forældre skal ikke finde bøger til deres dreng, som de syntes var gode, da de selv var børn. I stedet skal de fokusere på drengens interesser. Er han inkarneret fan af tog og dinosaurer, så skal man læse om det. Er det fodbold og fodboldspillere, så find en bog om det. Er det Stjernekrigen eller Vampyrer så find en bog om det.

En sidste ting er at vægte det sociale og samværet omkring læsningen. Prøv at låne en lydbog og hør den sammen. Det kan være i bilen på vej på ferie, når I rydder op eller gør rent, eller det kan være i stedet for at se en film sammen fredag aften. Det giver masser af stof til eftertanke og diskussion - og måske lyst til også at møde historien "på bog".

Hvor kan jeg finde noget der er spændende at læse for en dreng?

Det ved de jo bedst selv - det er igen deres interesser der skal tages udgangspunkt i. Giv en bog, et blad eller download en podcast om det drengen interesserer sig for.

Man kan også gå ind på pallesgavebod.dk og hente en af de tekster som blev præmieret i forbindelse med Drengelitteraturprisen. De er skrevet særligt til drenge.

Endelig kan man selvfølgelig gå ned på sit lokale bibliotek og gribe fat i en bibliotekar - og derefter lade sin søn tale med hende, for da det jo er hans interesser det handler om.

 

Kilde: www.videnomlaesning.dk